- Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, Πτολεμαΐδα, Εκπαιδευτικές τεχνολογίες αιχμής για Α'/θμια και Β'/θμια - 2018, Περισσότερα
13ος Παγκόσμιος Τελικός του F1 in Schools 2017
Απολογισμός συμμετοχής
Κουάλα Λουμπούρ, 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ολοκληρώθηκε ο 13ος διεθνής διαγωνισμός τεχνολογίας «F1 in Schools», ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM Education).
Η ομάδα μας διαγωνίσθηκε με τις καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο και ολοκλήρωσε έναν πραγματικό άθλο, κατάφερε με ελάχιστους οικονομικούς πόρους έγκαιρα να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και να εκπροσωπηθεί με τρεις μαθητές στον παγκόσμιο τελικό. Στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ταξίδεψαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας Γεώργιος Χατζηπαυλίδης, Επαμεινώνδας Σιδηρόπουλος και Αλέξανδρος Αγγέλου με προπονητή τον Χαράλαμπο Ζαραφίδη εκπαιδευτικό πληροφορικής που υπηρετεί στο Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας.
Η αποστολή μας πλαισιωμένη από τον μαθητή Λορέντζο Ρόσι και τον εκπαιδευτικό πληροφορικής Γεώργιο Καμπούρη, του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, μετά από πολύμηνη, μεθοδική προετοιμασία έχοντας εργαστεί περισσότερες από 500 ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, Σαββατοκύριακα, αργίες καθώς και όλο το καλοκαίρι, κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό: Να παραδοθούν έγκαιρα το σύνολο των χαρτοφυλακίων του επιχειρηματικού σχεδίου, της τεχνικής τεκμηρίωσης και της στρατηγικής προσέγγισης της αγοράς (marketing & social media), να εξελίξουν τις ψηφιακές δεξιότητες τους (παραμετρικός 3D σχεδιασμός, CNC κοπή, 3D Εκτύπωση) και να κατασκευάσουν τα δύο αγωνιστικά οχήματα.
Στην τελική φάση συμμετείχαν οι 51 καλύτερες διεθνείς ομάδες με 350 μαθητές από 27 χώρες που κατάφεραν να διακριθούν στους εθνικούς διαγωνισμούς. Οι μαθητές μας σε συνεργασία με μαθητές από την Κύπρο κατατάχθηκαν στη μέση της τελική βαθμολογικής κατάταξης κατακτώντας την 27η θέση. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν ομάδες από την Αυστραλία και τη Γερμανία.
Η φετινή διοργάνωση ήταν ο μεγαλύτερος τελικός που διεξήχθη ποτέ στην ιστορία αυτού του βραβευμένου εκπαιδευτικού διαγωνισμού, περισσότεροι 50 κριτές που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του διαγωνισμού, συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης και συντόνιζαν με εκπληκτικό τρόπο τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων. Μετά από τις τρεις επίπονες μέρες αγωνιστικών υποχρεώσεων, δόθηκε η δυνατότητα στις μαθητικές αποστολές να περιηγηθούν τόσο στην πίστα, όσο και στα Pit-Lanes της Σεπάνγκ στην οποία ήταν σε εξέλιξη η προετοιμασία των ομάδων της Formula 1 για το Γκραν Πρι της Μαλαισίας.
Ο διαγωνισμός “F1 in Schools” προτρέπει τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα Formula 1. Πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με καινοτόμες τεχνικές υπό κλίμακα το ταχύτερο αυτοκίνητο Formula 1 του μέλλοντος. Ένα μοντέλο που προωθείται από έναν κύλινδρο πεπιεσμένου διοξειδίου, ακολουθεί σαφείς τεχνικούς περιορισμούς και καλύπτει τα 20 μέτρα της πίστας σχεδόν σε 1 δευτερόλεπτο. Στον Παγκόσμιο Τελικό, κάθε ομάδα, υποχρεώνεται να μεταφέρει και να εγκαταστήσει ένα εκθεσιακό περίπτερο, να παραδώσει τα δύο όμοια αυτοκίνητα που κατασκεύασε, την τεκμηρίωση για την επιχειρηματική προσέγγιση, το μάρκετινκ που εφαρμόστηκε και τον τεχνικό σχεδιασμό. Εκτός από τις επιδόσεις των οχημάτων και των ανακλαστικών των «οδηγών» για τη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης οι ομάδες εξετάζονται και βαθμολογούνται από διάφορες επιτροπές για τις σχεδιαστικές επιλογές, για το εκθεσιακό περίπτερο, τα οχήματα, τις καινοτομίες και τις συνεργασίες που ανέπτυξαν.
Ο πρόεδρος της διοργάνωσης Άντριου Ντένφορντ συνεχάρη όλες τις αποστολές και δήλωσε ότι το «F1 in Schools STEM Challenge» έχει εμπνεύσει ένα πάθος για την Μηχανική σε γενιές μαθητών, με πολλούς από τους «αποφοίτους» να ακολουθούν σταδιοδρομίες σχετικές με την Formula 1 όπως και με εταιρείες που συνδέονται με το άθλημα.
Η όλη προετοιμασία της ομάδας στηρίχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης . Είναι η 6η φορά που μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Πτολεμαΐδας με την υποστήριξη του Κε.Πλη.Νε.Τ. καταφέρνουν να διακριθούν σε εθνικό επίπεδο και να συμμετέχουν σε τελική φάση διεθνών διαγωνισμών πάνω σε τεχνολογίες αιχμής.
Το όλο εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, αν δεν είχαμε την οικονομική στήριξη των φορέων και των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα στα αιτήματά μας για στήριξη:
- Δήμος Εορδαίας
- Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου
- Σ. Μεντεκίδη Α.Ε. - Φυσικό Μεταλλικό Νερό «ΔΙΟΣ»
- Δεληγιαννίδου Α. & Ιωσηφίδου Σ. - Οικοδομικές Επιχειρήσεις
- Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας
- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας
- Λάτσιος Στέργιο & Σια Ο.Ε. - Βιοτεχνία Παγωτών
- Στέλιος Βίττης - Θέρμανση Ψύξη Κλιματισμός
- Καμπούρης Παναγιώτης - Καφέ «ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ»
- Κουσίδης Τηλέμαχος & ΣΙΑ Ο.Ε. - Ηλεκτρολογικό Υλικό
- Κούντης Ιωάννης - Μηχανουργείο
- Σαμαράς Γεώργιος & Σαρίδης Απόστολος - «Laser Art»
Τους ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να είναι αρωγοί στις επόμενες δράσεις μας.
Ο Δ/ντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας
Παύλος Ταγτεβερενίδης
Ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
Χαράλαμπος Ζαραφίδης
Μαθητές της Πτολεμαΐδας στον παγκόσμιο τελικό στην Κουάλα Λουμπούρ
Πανελλήνιος διαγωνισμός F1 in School GREECE 2017
Αθήνα, 28-30 Απριλίου 2017. Άλλη μια μεγάλη διάκριση επιτεύχθηκε από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας στο διαγωνισμό F1 in Schools. Οι πέντε μαθητές ύστερα από μήνες σκληρής προετοιμασίας με την υποστήριξη του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας, προκρίθηκαν στον παγκόσμιο τελικό που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας σε συνεργασία με ομάδα του εξωτερικού.
Η ομάδα P.D.T. εκπροσώπησε άξια την Δυτική Μακεδονία, κατακτώντας τη 2η θέση μεταξύ των δημοσίων σχολείων στην Ελλάδα και την 6η στη γενική κατάταξη στα πλαίσια του διεθνή διαγωνισμού τεχνολογίας «F1 In Schools 2017». Της απενεμήθη το βραβείο «Καλύτερης Μηχανικής Κατασκευής» και κατατάχθηκε ως η πιο δυνατή ομάδα βόρεια της Αθήνας.
Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γεώργιο Χατζηπαυλίδη, Επαμεινώνδα Σιδηρόπουλο, Αλέξανδρο Αγγέλου, Λορέντζο Ρόσι και Περικλή Αθανασιάδη του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Πτολεμαΐδας. Με προπονητές τους εκπαιδευτικούς Χαράλαμπο Ζαραφίδη και Γεώργιο Καμπούρη που υπηρετούν στο Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας και στο Μουσικό Σχολείο αντίστοιχα.
Ο μεγάλος τελικός του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού τεχνολογίας F1 in Schools 2017 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Καινοτομίας στο εμπορικό κέντρο «The Athens Mall» στο Μαρούσι. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η τεκμηρίωση και η δοκιμή μοντέλων αγωνιστικών μοντέλων σχεδιασμένων εξολοκλήρου με 3D C.A.D. λογισμικό και κατασκευασμένα με CNC εργαλειομηχανές και 3D εκτυπωτές. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων καθώς και η διεύρυνση των γνώσεων σε πεδία σχετικά με θέματα της Φυσικής και των εφαρμογών της, των Νέων Τεχνολογιών, της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, των Μηχανικών Κατασκευών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Στο F1 in Schools οι μαθητές μαθαίνουν επιχειρούν, να συνεργάζονται να καινοτομούν και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με δημιουργική σκέψη στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων της Formula1.
Το πρόγραμμα F1 in Schools υλοποιείται εδώ και 17 χρόνια σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, με την συμμετοχή μαθητών ηλικίας 9-19 ετών. Είναι πολύ καλοσχεδιασμένο αλλά ταυτόχρονα είναι και μια πολύ απαιτητική πρόκληση. Από τις 60 περίπου ομάδες που αρχικά δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό μόνο οι 15 έφτασαν στον εθνικό τελικό και από αυτές μόνο δύο προέρχονται από την επαρχία. Ο προϋπολογισμός της ομάδας προσέγγισε τις 3000 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε κυρίως από χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας και το Δήμο Εορδαίας.
Οι προπονητές και τα μέλη της ομάδας ευχαριστούν το Κε.Πλη.Νε.Τ. και τη διεύθυνση του σχολείου για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούν θερμά τους συνεργάτες και τους χορηγούς τους, που έδωσαν την ευκαιρία στην ομάδα να μετέχει σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
Οι προπονητές
Χαράλαμπος Ζαραφίδης Εκπ. Πληροφορικής, MSc, Τεχνικός Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
Γεώργιος Καμπούρης Εκπ. Πληροφορικής, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
Σχετικά:
Διακρίσεις για την Ομάδα Ρομποτικής R&B του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
Πανελλήνιος διαγωνισμός FLL 2015 GR - World Class
Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. Θεσσαλονίκη. Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ο μεγάλος εθνικός τελικός του διεθνή διαγωνισμού FIRST LEGO LEAGUE (F.L.L.). Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περισσότερες από 50 ομάδες δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων, καθώς και οργανισμών από όλη την Ελλάδα, ήταν εκεί και συμμετείχαν σε ένα φανταστικό και πολύ καλά οργανωμένο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Ρομποτικής για παιδιά 9-16 ετών. Ο διαγωνισμός ήταν ένας μαραθώνιος καθώς οι ομάδες έπρεπε να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν την εργασία τους στο κοινό, σε συνεντεύξεις με ειδικούς, και να εκτελέσουν ρομποτικές αποστολές. Για δύο μέρες και 15 περίπου ώρες, περισσότεροι από 500 μαθητές με την υποστήριξη 115 εθελοντών, με χαρούμενη διάθεση μέσα σε ένα κλίμα γιορτής παρουσίασαν τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς τους.
Περισσότερα:
http://plinetptol.sch.gr/rb
Oλυμπιάδα Rομποτικής W.R.O. 2014
Μεταξύ των κορυφαίων η μαθητική ομάδα της Πτολεμαΐδας

Σότσι Ρωσία, 23 Νοεμβρίου 2014. Ολοκληρώθηκε η 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής (W.R.O. 2014) που είχε ως θέμα «Ρομπότ και Διάστημα» και διοργάνωσε το ρωσικό υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή 367 ομάδων από 48 χώρες. Συνολικά 1005 μαθητές και φοιτητές διαγωνίστηκαν πάνω σε τεχνολογίες αιχμής λύνοντας συνεργατικά, πραγματικά προβλήματα, με δημιουργικότητα, φαντασία και μεθοδικότητα. Η Ολυμπιάδα W.R.O. είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο. Τη φετινή χρονιά, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές σε 20.000 ομάδες υπό την υποστήριξη αντίστοιχου αριθμό προπονητών (μεντόρων). Η τελική φάση του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014. Το Σότσι διοργάνωσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια της διοργάνωσης που μια ολυμπιάδα ρομποτικής φιλοξενείται σε μια Ολυμπιακή πόλη σε μια Ολυμπιακή χρονιά.
Η ομάδα «Πίκο Απίκο» των μαθητριών της Α’ Γυμνασίου της Πτολεμαΐδας συνεχίζει την καλή παράδοση που έχει η πόλη μας. Είναι η πέμπτη χρονιά και η έβδομη κατά σειρά ομάδα της πόλης μας που συμμετέχει στην τελική φάση Ολυμπιάδας Ρομποτικής στην τεχνική κατηγορία (Regular Elementary). Το δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιάδα το απέκτησε η ομάδα μας με τη κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα και αφού προηγήθηκε η επιτυχής συμμετοχή της στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης.
Οι μαθήτριες που συγκροτούν την ομάδα είναι οι:
- Ηλιάνα Ζαραφίδου μαθήτρια του Μουσικού Σχολείο Πτολεμαΐδας. Μηχανικός πλατφόρμας εκτόξευσης και προγραμματίστρια.
- Θεοδώρα Παυλίδου μαθήτρια του 4ου Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Μηχανικός οχήματος και υπεύθυνη τεχνικού ελέγχου.
- Έφη Καρτάλη μαθήτρια του 4ου Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Μηχανικός οχήματος και υπεύθυνη ελέγχου και εκκίνησης του ρομπότ.
Προπονητής της ομάδας είναι ο υπεύθυνος του ΚεΠληΝετ Πτολεμαΐδας:
- Χαράλαμπος Ζαραφίδης καθηγητής πληροφορικής ΠΕ.20, MSc, του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας.
Στην ομάδα υποστήριξης συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής:
- Σοφία Παπαγεωργιάδου καθηγήτρια πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας και
- Νικόλαος Φουστέρης καθηγητής πληροφορικής, MSc, του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.
Η αποστολή ταξίδεψε από Θεσσαλονίκη για το Σότσι μέσω Κωνσταντινούπολής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21/11. Ακολούθησε ένα δύσκολο πρόγραμμα προπόνησης στο χώρο του διαγωνισμού (Exhibition Media Complex) για (8) οκτώ περίπου ώρες με στόχο να εξοικειωθεί η αποστολή με το χώρο του διαγωνισμού και να προσαρμοστούν το ρομπότ πάνω στις πίστες του διαγωνισμού και τις συνθήκες φωτισμού του χώρου. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την τελετή έναρξης, τη βραδιά φιλίας και γνωριμίας των ομάδων και αρκετά οργανωτικά προβλήματα.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 22/11, η ομάδα προσήλθε στο χώρο του διαγωνισμού στις 8.30 το πρωί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η προκριματική φάση για την επιλογή των (16) δεκαέξι ομάδων από κάθε κατηγορία ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών ωρών και ολοκληρώθηκε στις έντεκα το βράδυ! Η ομάδα μας αντιμετώπισε με επιτυχία την αποστολή που έπρεπε να εκτελέσει το αυτόνομο ρομποτικό όχημά της.
Μέσα στο χρονικό περιθώριο 150 λεπτών σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού και χωρίς καμία βοήθεια από τους προπονητές συναρμολόγησαν από μνήμης το πλήρως αυτόνομο ρομπότ και την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η συναρμολόγηση των 600 και πλέον εξαρτημάτων έγινε αλάνθαστα από μνήμης και με ακρίβεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά υποδειγματικής συνεργασίας των τριών μαθητριών για να ολοκληρωθούν οι κατασκευές και να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι. Στη συνέχεια χρειάστηκε η προσαρμογή της συμπεριφοράς του ρομπότ με την τροποποίηση του κώδικα NXT-G ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο το αρχικό σενάριο όσο και η έκπληξη. Η έκπληξη ανακοινώθηκε με την έναρξη του χρόνου συναρμολόγησης, και ήταν η προσθήκη ενός επιπλέον πολίτη που έπρεπε να μεταφερθεί και αυτός σε ασφαλή περιοχή.
Το ρομπότ έπρεπε να είναι ικανό να μεταφέρει τα τρία τμήματα ενός πυραύλου από προκαθορισμένους χώρους αποθήκευσης στην περιοχή συναρμολόγησης. Στη συνέχεια να αναγνωρίζει χρωματικά τα τμήματα και να τα συναρμολογεί με το σωστό τρόπο. Επιπλέον έπρεπε να ανυψώσει και να τοποθετήσει τον συναρμολογημένο πύραυλο με τη βοήθεια της πλατφόρμας εκτόξευσης κάθετα πάνω από μία κεκλιμένη ράμπα. Το σενάριο περιελάμβανε και την απομάκρυνση των τεσσάρων πολιτών από την περιοχή της εκτόξευσης σε μια προκαθορισμένη ασφαλή περιοχή.
Η ομάδα μας, στο τέλος της ενδεκάωρης προκριματικής φάση συγκέντρωσε την πολύ υψηλή βαθμολογία των 95 πόντων με άριστα τους 105 και χρόνο ολοκλήρωσης της αποστολής 110 δευτερόλεπτα. Στα κριτήρια ισοβαθμίας που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεγούν οι 16 ομάδες του τελικού και με ελάχιστα δευτερόλεπτα διαφορά από τις προηγούμενες ομάδες βρεθήκαμε εκτός τελικού. Η τελική κατάταξη θα ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, υπολογίζουμε, ότι η θέση μας είναι μέσα στην εικοσάδα
(Ενημέρωση 24/5/2015 - Τελική κατάταξη: 18η μεταξύ 63 ομάδων). Ο σχεδιασμός των ρομποτικών οχημάτων και η στρατηγική αντιμετώπιση των λύσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν εξίσου καλή με τις ομάδες που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Την 1η θέση στην τεχνική κατηγορία του Δημοτικού κατέκτησε η Ινδονησία που ήταν και η διοργανώτρια χώρα της περσινής ολυμπιάδας. Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης ακολουθούν ομάδες της Μαλαισίας, Ρωσίας, Ταΐβάν, Ιαπωνίας, Σιγκαπούρης.
Οι μεγαλύτερες αποστολές ήταν: Ρωσία (44 ομάδες), Ταϊβάν (24 ομάδες), Ταϊλάνδη (22 ομάδες), Νότια Κορέα (20 ομάδες), Κίνα (17 ομάδες). Πρώτη φορά συμμετείχαν ομάδες από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Βραζιλία, Ουγγαρία, Λευκορωσία, Αρμενία και την Παλαιστίνη. Συνολικά δώδεκα ελληνικές μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, έξι στην τεχνική κατηγορία (Regular), πέντε στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού (Open) και μία στο κολεγιακό τμήμα. Τη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν εκτός από τη δική μας ομάδα μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αποστολής με την ομάδα “Minders” να κατακτά την 7η θέση στη δημιουργική (open) κατηγορία για μαθητές Λυκείου.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις τρεις μέρες του διαγωνισμού ρομποτικής ομάδες από όλο τον κόσμο να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο τεχνικό και στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού, το ρομποτικό ποδόσφαιρο και το κολεγιακό τμήμα. Στον ίδιο χώρο επίσης πραγματοποιήθηκαν σαν παράλληλες δράσεις, ομιλίες και ένα διεθνές συνέδριο ρομποτικής.
Οι μαθητές μας, εργάστηκαν για περισσότερες από 300 ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, Σαββατοκύριακα και αργίες και κατάφεραν να πετύχουν το σύνολο των στόχων που είχαν τεθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και από συναδέλφους εκπαιδευτικούς της πόλης μας.
Εν κατακλείδι, η συμμετοχή μας στην ολυμπιάδα WRO-2014 ανέδειξε ότι μπορούμε να οραματιζόμαστε, να έχουμε ξεκάθαρο εκπαιδευτικού πλαίσιο και σκοπό, να προσδιορίζουμε τους επιμέρους στόχους και να τους κατακτάμε χρόνο με το χρόνο, δημιουργώντας ανθρωποδίκτυα και συνεργασίες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η πολιτική βούληση για μακροχρόνιο σχεδιασμό και επένδυση πάνω στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στους νέους και ιδιαιτέρα τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η τελική φάση της 12ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO-2015 θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Ντόχα του Κατάρ και η μεθεπόμενη, 13η Ολυμπιάδα WRO-2016 στην Ινδία.
Οι χορηγοί
Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Εορδαίας κ. Σάββα Ζαμανίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας για την ομόφωνη απόφαση που έλαβε για τη στήριξη της προσπάθειάς μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνονται, να ενισχύονται και να προβάλλονται καλές πρακτικές που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την αριστεία.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου. Η εκ νέου και κατ' εξαίρεση ενίσχυση της προσπάθειάς μας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση μας έδωσε τους απαραίτητους πόρους και την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε.
[+] Το ΚεΠληΝεΤ
Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης. Το ΚεΠληΝεΤ στηρίζει τους συναδέλφους, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του Ν. Κοζάνης. Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής στηρίζοντας ομάδες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμμετείχαμε με μαθητές της πόλης μας στις παγκόσμιες ολυμπιάδες ρομποτικής: WRO-2009 Ν. Κορέα, WRO-2010 Φιλιππίνες, WRO-2011 Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, WRO-2012 Μαλαισία. Την ίδια χρονιά μαθήτριες μας κατέκτησαν την 1η Πανευρωπαϊκή θέση στο διαγωνισμό e-Skills Week 2012 που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2013 η ομάδα μας στη ρομποτική κατέκτησε την 3η Πανελλήνια Θέση και η ομάδα της F1 in School βραβεύτηκε για την καλύτερη παρουσίαση. Στην τελική κατάταξη πρώτευσε ανάμεσα στα δημόσια σχολεία και κατέκτησε την 4η Πανελλήνια θέση.
[-] Η πρόταση
Ζητάμε ένταξη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Εορδαίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δράσεων, σχετικών με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και της επιστήμης της Πληροφορικής ιδιαίτερα στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Να υλοποιηθούν τολμηρές και καινοτόμες παρεμβάσεις που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τους ταλαντούχους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αν δοθεί ένα λεπτό του ευρώ για ένα χρόνο και για κάθε κυβικό μέτρο γης που αλλάζει θέση από την εκμετάλλευση της Δ.Ε.Η. στην περιοχή μας θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εξοπλισμένο κέντρο πληροφορικής και νέων τεχνολογιών με ουσιαστικότερη προσφορά για το αύριο του τόπου μας.
[+] Ο σχεδιασμός
Τη φετινή χρονιά θα στηρίξουμε συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μαθητές της περιοχής μας που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής και νέων τεχνολογιών. Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της
ιστοσελίδας του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας από 1-7 Δεκεμβρίου 2014.
[+] Σχετικά
Παρουσίαση των δράσεων ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας
11 χρόνια από την ίδρυσή του
Πτολεμαΐδα 3/7/2014. Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας που φέτος συμπληρώνει έντεκα χρόνια από την ίδρυσή του στην πισίνα του Ξενοδοχείου Ιωάννου Resort.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο του ΚεΠληΝεΤ καθώς και οι καινοτόμες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μαθητές που συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια του Κέντρου παρουσίασαν το έργο τους και απάντησαν σε ερωτήσεις.
Αρχικά οι μαθητές της Β' Τάξης του 1ου και 3ου Γενικού Λυκείου της Πτολεμαΐδας, Ξανθίππη Κάσσου και Μίλτος Χιώτης πραγματοποίησαν επίδειξη του τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος που κατασκεύασαν και παρουσίασαν τις φάσεις εξέλιξης του. Το πλήρως τηλεχειριζόμενο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή υποβρύχιο, αναπτύχθηκε μετά από
ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε το ΚεΠληΝεΤ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής και έχει τη δυνατότητα να εξερευνά τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού, να πάρει μετρήσεις και να μεταδώσει εικόνες. Είναι ένα ρομποτικό όχημα χαμηλού κόστους και είναι εξοπλισμένο με έναν μικρϋπολογιστή ανοικτού υλικού (arduino uno). Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί διαρκώς να εξελίσσεται σε δυνατότητες. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του υποβρυχίου αποτελούν ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Στη συνέχεια η μαθητική ομάδα ρομποτικής του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας που αποτελείται από τις μαθήτριες Ηλιάνα Ζαραφίδου, Θεοδώρα Παυλίδου, Έφη Καρτάλη και Κατερίνα Τζιαφέττα που διαγωνίσθηκαν και κατέκτησαν την πρώτη θέση στο τεχνικό τμήμα (regular category) στο φετινό εθνικό σκέλος του W.R.O. 2014, παρουσίασαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν τόσο από τη συμμετοχή τους στον εθνικό τελικό όσο και από την περίοδο της προετοιμασίας.
Η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Ειρήνη Κεσκελίδου παρουσίασε την πιλοτική δράση που επιχειρούμε στο ρομποτικό ποδόσφαιρο (W.R.O. GEN II Soccer) όπου για πρώτη φορά στην χώρα μας μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν αυτόνομα ρομπότ που θα παίζουν ποδόσφαιρο.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία της πρώτης μαθητικής ομάδας που συμμετείχε στην πρώτη διεθνή αποστολή της πόλης μας το Νοέμβριο του 2009 στην Ποχάνκ της Νότιας Κορέας στα πλαίσια του WRO-2009.
H εκδήλωση είχε έντονο ενδιαφέρον και στις δύο και πλέον ώρες που διήρκεσε πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών. Εν κατακλείδι η όλη προσπάθεια συνοψίστηκε στη φράση: «
Θέλουμε τα παιδιά μας όχι απλούς χρήστες των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) αλλά τους προετοιμάζουμε για να γίνουν οι δημιουργοί του αύριο.»
Το Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Στηρίζει τους συναδέλφους, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας. Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. ταυτίζεται πλήρως με το στόχο της αριστεία στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών. Έχει χτίσει μια ισχυρή εικόνα εντός και εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για ευρύτερες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Αποτελεί αξιοσημείωτο παραδείγματα καλής πρακτικής και έχει καταφέρει να πετύχει το στόχο της αριστείας προάγοντας τη δημιουργική κουλτούρα και την καινοτομία.
Παράλληλα με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και την καλή λειτουργία των υπολογιστών αλλά και των εργαστηρίων πληροφορική το προσωπικό του Κε.Πλη.Νε.Τ. ενθαρρύνει και στηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις και διαγωνισμούς νέων τεχνολογιών και ρομποτικής. Τα τελευταία έξι χρόνια oκτώ μαθητικές ομάδες κατόρθωσαν να συμμετέχουν σε πέντε Διεθνείς Ολυμπιάδες Ρομποτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμμετείχαμε με μαθητές της πόλης μας στις παγκόσμιες ολυμπιάδες ρομποτικής: WRO-2009 Ν. Κορέα, WRO-2010 Φιλιππίνες, WRO-2011 Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, WRO-2012 Μαλαισία. Την ίδια χρονιά μαθήτριες μας κατέκτησαν την 1η Πανευρωπαϊκή θέση στο διαγωνισμό e-Skills Week 2012 που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2013 η ομάδα μας στη ρομποτική κατέκτησε την 3η Πανελλήνια Θέση και η ομάδα της F1 in School βραβεύτηκε για την καλύτερη παρουσίαση. Στην τελική κατάταξη πρώτευσε ανάμεσα στα δημόσια σχολεία και κατέκτησε την 4η Πανελλήνια θέση. Φέτος στον 6ο Πανελλήνιο διαγωνισμό. Τη φετινή χρονιά
μαθητές μας θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας για ακόμα μια φορά στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα διοργανωθεί στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014. Το Σότσι φιλοξένησε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και φέτος θα είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια της διοργάνωσης που μια ολυμπιάδα ρομποτικής φιλοξενείται σε μια Ολυμπιακή πόλη σε μια Ολυμπιακή χρονιά!
Χαιρετισμούς απεύθυναν η κα Κατερίνα Ασπράγκαθου πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Στάθης Κοκκινίδης πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας. Τη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Εορδαίας κ. Ιωάννης Ασπράγκαθος, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Εκπαιδευτικοί Δ.Ε, Δάσκαλοι, Γονείς και πολλοί νέοι και νέες που ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες.
[+]
Πρόκριση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής W.R.O. 2014
Κατάκτηση 1ης πανελλήνιας θέση
Αθήνα, Σάββατο 28/6/2014. Η μαθητική ομάδα του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας κατέκτησε την πρώτη θέση στην τελική φάση του 6ου εθνικού διαγωνισμού ρομποτικής και θα εκπροσωπήσει για ακόμα μια φορά τη χώρα μας στην ερχόμενη διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής W.R.O. 2014 που θα φιλοξενηθεί στην ολυμπιακή πόλη του Σότσι στη Ρωσία.
Η μαθητική ομάδα ρομποτικής του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας που αποτελείται από τις μαθήτριες Ηλιάνα Ζαραφίδου, Θεοδώρα Παυλίδου και Έφη Καρτάλη με προπονητές τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής Χαράλαμπο Ζαραφίδη και την Σοφία Παπαγεωργιάδου διαγωνίσθηκε στο τεχνικό τμήμα (regular category) και κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του Δημοτικού. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης και η πρόκριση για την μαθητική ομάδα Πίκο Απίκο του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας είναι η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς των μαθητριών που αφιέρωσαν περισσότερες από 150 ώρες προετοιμασίας μέσα στους τελευταίους έξι μήνες αλλά και της συσσωρευμένης εμπειρίας μας.
Το σενάριο - πρόκληση που κλήθηκε η ομάδα μας να επιλύσει είναι η συναρμολόγηση από μνήμης και ο προγραμματισμός μέσα σε 120 λεπτά της ώρας ενός πλήρως αυτόνομου ρομπότ και μίας πλατφόρμας εκτόξευσης. Το ρομπότ πρέπει να είναι ικανό να μεταφέρει τα τρία τμημάτα ενός πυραύλου από προκαθορισμένους χώρους αποθήκευσης στην περιοχή συναρμολόγησης. Στη συνέχεια πρέπει να αναγνωρίζει χρωματικά τα τμήματα, να τα συναρμολογήσει με το σωστό τρόπο και να τα ανυψώσει με τη βοήθεια της πλατφόρμας εκτόξευσης κάθετα πάνω από μία κεκλιμένη ράμπα. Στο τέλος πρέπει να μεταφέρει τους πολίτες που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της εκτόξευσης σε μια προκαθορισμένη ασφαλή περιοχή και όλα αυτά σε μέσα στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των 120 δευτερολέπτων.
Η ολυμπιάδα ρομποτικής W.R.O. 2014 θα διοργανωθεί στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014. Το Σότσι φιλοξένησε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και φέτος θα είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια της διοργάνωσης που μια ολυμπιάδα ρομποτικής φιλοξενείται σε μια Ολυμπιακή πόλη σε μια Ολυμπιακή χρονιά!
Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης. Το ΚεΠληΝεΤ στηρίζει τους συναδέλφους, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του Ν. Κοζάνης. Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και προετοιμασίας καλύφθηκε με προσωπική δαπάνη των προπονητών. Ευχαριστούμε τα επιστημονικά σωματεία: Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Εορδαίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας που μας στηρίζουν τόσο ηθικά όσο και οικονομικά καλύπτοντας το κόστος της διαμονής και τα αεροπορικά εισιτήρια για τις μαθήτριες Θεοδώρα Παυλίδου και Έφη Καρτάλη.
Ευχαριστούμε το 2ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας καθώς και το 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας για τον εξοπλισμό που μας διέθεσαν. Το 3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας για τον εξοπλισμό αλλά και για τα εργαστήρια πληροφορικής του διέθεσε στην ομάδα μας. Το Δήμο Εορδαίας που είναι αρωγός της προσπάθειάς μας καθώς ενίσχυσε φέτος με εξοπλισμό το ΚεΠληΝεΤ για το ξεκίνημα της πιλοτικής φάσης Ρομποτικού Ποδοσφαίρου (Soccer GEN II - W.R.O. 2014).
Σας προσκαλούμε την ερχόμενη Πέμπτη 3/7/2014 και ώρα 7:00 μμ στην πισίνα του Ξενοδοχείου Ιωάννου, όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων μας. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί το παρθενικό ταξίδι του τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος που κατασκεύασαν την φετινή χρονιά μαθητές των σχολείων της πόλης μας με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου και στη στήριξη του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας. Το υποβρύχιο αναπτύχθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε το ΚεΠληΝεΤ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας. Είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και έχει έχει τη δυνατότητα να εξερευνά τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού, να πάρει μετρήσεις και να μεταδώσει εικόνες. Είναι ένα ρομποτικό όχημα χαμηλού κόστους το οποίο μπορεί διαρκώς να εξελίσσεται σε δυνατότητες.
Εκ μέρους της ομάδας
Χαράλαμπος Ζαραφίδης
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ.20, MSc
Τεχνικός Υπεύθυνος Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας
Β/θμια Εκπ/ση Ν. Κοζάνης
Έδρα: Πτολεμαΐδα
Περιοχές ευθύνης: Επαρχίες Βοΐου και Εορδαίας
Τ. 24630 55644, 24630 20366 F. 24630 55643
Εmail: ch.zarafidis <στο> gmail.com
Δικτυακός τόπος:
http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics
[+]
W.R.O. 2014
Τη φετινή χρονιά το ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαϊδας
θα στηρίξει τις ομάδες της περιοχής ευθύνης του για το διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής
W.R.O. 2014 και ειδικότερα το τμήμα του διαγωνισμού Soccer. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να επικοινωνούν με το προσωπικό του ΚεΠληΝεΤ.
Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής
W.R.O. 2013 στην Τζακάρτα της Ινδονησίας η ομάδα του 44ου Δημοτικού Σχολείο Πατρών κατέλαβε την 7η θέση μεταξύ 66 ομάδων παγκοσμίως! Επίσης πολύ καλές επιδόσεις είχαν και οι υπόλοιπες ομάδες της εθνικής μας αποστολής. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Το 2014 ο W.R.O. θα διεξαχθεί στη
Μόσχα και το 2015 στη
Ντόχα του Κατάρ.
Την προσπάθειά μας στηρίζουν τα επιστημονικά σωματεία:
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας &
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας.
Ευχαριστούμε το
3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας για τη διάθεση των εργαστηρίων πληροφορικής καθώς και το
Δήμο Εορδαίας που είναι αρωγός της προσπάθειάς μας καθώς ενίσχυσε φέτος με εξοπλισμό το Κε.Πλη.Νε.Τ. για το ξεκίνημα της πιλοτικής φάσης Ρομποτικού Ποδοσφαίρου (Soccer GEN II - W.R.O. 2014).
[+]
Hydrobot 2014
Την τρέχουσα σχολική περίοδο (2013-14), το Ίδρυμα Ευγενίδου διέθεσε στο ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας ένα πακέτο Hydrobot που αφορά τη θαλάσσια ρομποτική. Ένα ξεχωριστό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού, να πάρει μετρήσεις ή να συλλέξει δείγματα με τη βοήθεια επιπλέον συσκευών. Ένα όχημα το οποίο μπορεί διαρκώς να εξελίσσεται σε δυνατότητες.
To ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας
στηρίζει συναδέλφους και ομάδες μαθητών της περιοχής ευθύνης του, που θα ενδιαφερθούν να κατασκευάσουν το δικό τους Hydrobot ή να συμμετέχουν στην κατασκευή και βελτίωση του πρωτότυπου που διαθέτει.
[+]
Βραβείο στο εθνικό σκέλος του διεθνή διαγωνισμού W.R.O. 2013
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2013. Στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής διεξήχθη η τελική φάση 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2013.
Η ομάδα "Πίκο Απίκο" μαθητριών του 9ου Δημοτικού Σχολείο Πτολεμαΐδας με την τεχνική στήριξη του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας κατέκτησε την
3η θέση στην τεχνική κατηγορία του διαγωνισμού. Τη φετινή χρονιά υπήρξαν 21 συμμετοχές στην κατηγορία του Δημοτικού και περισσότερες από 85 συνολικά συμμετοχές που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα πέντε χρόνια του διαγωνισμού. Από τη Δυτική Μακεδονία στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μαθητικές ομάδες "Πίκος Απίκος" από την Πτολεμαΐδα ο "Αμύντας" από την πόλη του Αμυνταίου και τρεις ομάδες από την Καστοριά.
Η φετινή πρόκληση έρχεται από τη μακρινή Ινδονησία και φέρει τον τίτλο "μπατίκ", του ξεχωριστού πολύχρωμου υφάσματος που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού της Ινδονησίας. Οι μαθήτριες χωρίς τη βοήθεια των προπονητών τους έπρεπε να συναρμολογήσουν το ρομπότ τους από μνήμης και να το παραμετροποιήσουν πάνω στις ιδιαιτερότητες της αγωνιστικής πίστας. Στη συνέχεια το πλήρως αυτόνομο ρομπότ έπρεπε να τοποθετηθεί τον χώρο εκκίνησης και να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε δύο λεπτά. Η αποστολή είχε τρία σκέλη. Στο πρώτο σκέλος το ρομπότ να διακρίνει, να μεταφέρει και να τοποθετήσει πέντε τυχαία επιλεγμένους χρωματιστούς κύβους στους αντίστοιχα τρεις χρωματιστούς κάδους. Στο δεύτερο σκέλος το ρομπότ πρέπει να μετακινήσει ένα κυλινδρικό αντικείμενο σε μία προκαθορισμένη περιοχή αποθήκευσης και στο τελευταίο σκέλος το ρομπότ έπρεπε να μεταβεί σε μια προκαθορισμένη θέση τερματισμού περνώντας πάνω από εμπόδια. Ο χρόνος που χρειάστηκε το ρομπότ της ομάδας μας για να τερματίσει ήταν μόλις 19 δευτερόλεπτα. Ήταν κατά 6" γρηγορότερο από τις άλλες ομάδες αλλά αντιμετωπίσαμε ένα τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουμε 90 βαθμούς και να καταταγούμε τρίτοι στη γενική κατάταξη.
Tα σχολεία που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ινδονησία το Νοέμβριο του 2013 είναι το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, το Ράλλειο Γυμνασίο Θηλέων Πειραιά, το Π. Π. ΓΕ.Λ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά στην τεχνική κατηγορία (regular) και Μαθητές από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση στη δημιουργική κατηγορία (open). Η επόμενη ολυμπιάδα WRO 2014 θα φιλοξενηθεί στη Μόσχα.
Η ομάδα Πίκο Απίκο
- Ηλιάνα Ζαραφίδου
- Θεοδώρα Παυλίδου
- Κατερίνα Τζιαφέττα
Προπονητές - Συνοδοί
- Χαράλαμπος Ζαραφίδης Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.20, Τεχνικός Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Σοφία Παπαγεωργιάδου Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.20, 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας
[+]
Βραβείο και 4η θέση στο εθνικό σκέλος του διεθνή διαγωνισμού F1 in schools 2013
Αθήνα, 14-15 Ιουνίου 2013. Στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής διεξήχθη η τελική φάση του εθνικού πρωταθλήματος του διεθνή διαγωνισμού F1 in Schools 2013. Θέμα του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η τεκμηρίωση και η αγωνιστική δοκιμή μοντέλων αγωνιστικών αυτοκινήτων F1 σε κλίμακα 1/20 από ξύλο Βalsa σχεδιασμένα εξολοκλήρου με CAD λογισμικό και κατασκευασμένα με CNC εργαλειομηχανές. Στόχος του διαγωνισμού η ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων καθώς και η διεύρυνση των γνώσεων σε πεδία σχετικά με θέματα της Φυσικής και των εφαρμογών της, των Νέων Τεχνολογιών, της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, των Μηχανικών Κατασκευών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Η ομάδα του μουσικού Λυκείου Πτολεμαΐδας με τη στήριξη του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας διακρίθηκε κατακτώντας το
βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση και κατετάγη 4η στη γενική κατάταξη. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε Γκραν Γκινιόλ! Η καρδιά μας κόντεψε να σπάσει από αγωνία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του διημέρου των αγώνων. Περισσότερες από 20 ώρες ήταν η διάρκεια των αγώνων που περιλάμβαναν τόσο προφορικές συνεντεύξεις αξιολόγησης όσο και αγώνες ταχύτητας των αγωνιστικών αμαξιδίων.
Μέχρι την τελευταία στιγμή η ομάδα του Μουσικού Λυκείου βρισκόταν στην 3η θέση της γενικής κατάταξης που της εξασφάλιζε τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Austin του Τέξας. Η ανατροπή έγινε στον τελευταίο αγώνα και παρά την εκπληκτική επίδοση μας σε αυτόν βρεθήκαμε στην 4η θέση. Μια σειρά από λεπτομέρειες έκριναν και το αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η διαφορά μεταξύ τρίτης και τέταρτης ομάδας είναι μόνο 7 βαθμοί (σε σύνολο 900). Μπορεί να μην πήραμε το εισιτήριο για το Τέξας για 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου στους νοκ άουτ αγώνες και μερικά δέκατα του χιλιοστού στην κατασκευή! αλλά κάναμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει 100%. Απλά δεν μας βγήκε. Τι να κάνουμε ο αστάθμητος παράγοντας είναι μέσα στη ζωή.
Η πρωταθλήτρια Ομάδα του F1 in Schools Ελλάδος 2013 είναι η ομάδα Speed Deamons από την “Ελληνογερμανική Αγωγή”. Την 2η θέση κατέλαβε η ομάδα Ground Force Project από την “Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου” και την 3η η ομάδα WhiteBlue Bullets από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο “ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ”. Από τις 58 ομάδες που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό κατάφεραν να φτάσουν στους τελικούς 26 μόνο ομάδες. Είναι εντυπωσιακό ότι έξι μαθητικές ομάδες από το Νομό μας, δύο από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, δύο από το 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και δύο ομάδες από το 1ο ΕΠΑ.Λ και την ΕΠΑ.Σ της Κοζάνης έδειξαν τη δυναμική της περιοχής μας στην τελική φάση. Βραβείο έλαβε επίσης 1ο ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. Κοζάνης για την Καλύτερη Δημιουργία Ταυτότητας Ομάδας.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νομού μας που κατέθεσαν ιδρώτα και ψυχή για αυτόν τον άθλο και οι
έξι ομάδες του νομού μας δούλεψαν σκληρά για μια σχολική χρονιά και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
Ptolemaida Drag Team - Μουσικό Λύκειο Πτολεμαΐδας
- Χρήστος Λαζαρίδης
- Σωτήρης Πέμας
- Στέφανος Τρυψάνης
- Νίκος Μπέικος
- Μάρκος Κοζαιτης
- Γιώργος Κωτσίδης
Προπονητές - Συνοδοί
- Χαράλαμπος Ζαραφίδης Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.20, Τεχνικός Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Γεωργία Κίτσου Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.19, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
Ευχαριστούμε τη διεύθυνση του σχολείου μας που πίστεψε σε εμάς, διευκόλυνε τις προπονήσεις μας και στήριξε την προσπάθειά μας. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες καθώς και τους χορηγούς μας καθώς χωρίς την στήριξη τους δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε αυτόν το διαγωνισμό.
[+] Συνεργάτες της ομάδας Ptolemaida Drag Team
- 2ο Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Δ.Ε. Κοζάνης (Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας), Χαράλαμπος Ζαραφίδης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ 20, Msc, Τεχνικός Υπεύθυνος ΚεΠληΝεΤ
- Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, Γεωργία Κίτσου Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ 19, Msc, Νικόλαος Σόλιος Εκπαιδευτικός Φυσικός
- ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Πτολεμαΐδας Σάββας Παππουλίδης – Εκπαιδευτικός ΤΕ.1
- 3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας, Σάββας Μαυρόπουλος ΠΕ12 Μηχανικός
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Δρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης πρόεδρος Τμήματος, Υπ. Διδ. Κυριάκος Βαφειάδης
- Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας – Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Δρ. Παναγιώτη Κυράτση
- Μηχανουργείο Αλεξάνδρας Κούντη, Ιωάννης Κούντης
- Βιβλιοπωλείο - Τυπογραφείο Παππάς Ιωάννης
- Βιβλιοπωλείο - Τυπογραφείο Τσαβδαρίδης Γεώργιος
- Color Effects Χατζηευαγγέλου Ιωάννης
- Plastil - Ακρυλικές Κατασκευές Κούσης Ιωάννης
[+] Χορηγοί
Χρυσοί:
- Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
- Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας
- ΔΕΗ Α.Ε. Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Ασημένιοι:
- Notis Penguin Εξοπλισμός Επιχειρήσεων
- CosmoTRUK Ανταλλακτικά και εμπορία φορτηγών
- Καφέ δίφωνο
- Οπτικά Αναγνώστης
- Welcome Stores Ιωαννίδης
Χάλκινοι:
- Baccara Καφέ - Μπάρ
- Καφέ Διπλό
- Ντερλίντελί Fast Food
- Αρτοποιείο Μαλακάκης Συμεών
- Κωτσίδης Υδραυλικά Είδη & Είδη Υγιεινής
- Εδεσματοπωλείο γι' άλλα.
- Υποστηρικτές:
- Ανταλλακτικά Δεληκώστας
- Κάβα Καλομενίδης
- Τεχνική Εταιρία ΜΑΚΕΔΟΜΙΚΗ
- Χρώματα Δούνας Δημήτριος
- Γκάζι Καφέ μπάρ - Ρεστοράν
- Reggia Pizza
- Έπιπλα Καλομενίδης
[+] Σχετικά
Οι ομάδες του Ν. Κοζάνης
http://www.i-m.co/pdtptolemaida/pdtptolemaida1 -
https://www.facebook.com/PtolemaidaDragTeam Μουσικό Λύκειο Πτολεμαΐδας - Ptolemaida Drag Team
http://www.facebook.com/MousikoGymnasioPtoldasDragstersRacingTeam Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας - Dragsters Racing Team
http://f1actionteam.webnode.gr/ -
http://www.facebook.com/billy.actionteam ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ = F1AT F1 Action Team
http://speedfire9.webnode.gr/ -
http://www.facebook.com/pages/Speed-F1re/522508907802122?fref=ts 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ - Speed F1re
http://koziateam.wordpress.com/ -
https://www.facebook.com/koziateam 1ο ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ - Kozia Team
http://tethripponteam.wordpress.com/ -
https://www.facebook.com/tethripponteam 1ο ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ - Tethrippon Team
Ο διαγωνισμός F1 in schools είναι ενταγμένος στα ευρωπαϊκά προγράμματα:
- PATHWAY μέχρι τέλους του 2013 και Partnetrs το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το υπουργείο παιδεία ως μέλος του European Schoolnet.
- Ιnspiring Science Education (ISE) 2013-2016 με Partner το Υπουργείο Παιδείας - Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
[+]
3η θέση στους πανελλήνιους προκριματικούς αγώνες F1 in schools 2013
Αθήνα, 23 Απριλίου 2013. Η ομάδα του Μουσικού Λυκείου Πτολεμαΐδας
Ptolemaida Drag Team με την υποστήριξη του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στην προκριματική φάση του διαγωνισμού
F1 in schools Greece 2013 είχε ένα από τα γρηγορότερα οχήματα και έκανε τον 4ο καλύτερο χρόνο κατακτώντας την
3η θέση στην γενική κατάταξη. Η ομάδα έχει στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 14-15 Ιουνίου 2013 και την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Τέξας τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα των προκριματικών αγώνων.
Προπονητές:
- Χαράλαμπος Ζαραφίδης Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.20, Τεχνικός Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Γεωργία Κίτσου Εκπ. Πληροφορικής ΠΕ.19, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
Σχετικά:
F1 in schools
http://www.i-m.co/pdtptolemaida/pdtptolemaida1
https://www.facebook.com/PtolemaidaDragTeam
[+]
27η Συνάντηση
Εκπαιδευτικών για θέματα Τ.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία
Μαθητικοί Διαγωνισμοί Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών. Δημιουργώ, άρα υπάρχω και ελπίζω!
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας
Ώρα: 10:45-14:00
Η διάλεξη αποσκοπεί στην ενημέρωση των μαθητών
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, των συναδέλφων και κάθε ενδιαφερόμενου, για τα μεγάλα τεχνολογικά - προγραμματιστικά θέματα που αφορούν την τεχνολογική εποχή μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές και τα θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι διαγωνισμοί ρομποτικής στοχεύουν στην εκμάθηση με την μέθοδο της «υλοποίησης μίας εργασίας» (project-oriented) προσφέροντας μια συναρπαστική εισαγωγή στο πεδίο της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών για νέους. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος μάθησης μέσω του οποίου βιώνονται τόσο πρακτικές (hands-on) όσο και γνωστικές (mind-on) εμπειρίες στον τομέα των ηλεκτρονικών, του υλικού (hardware) και του λογισμικού (software). Πέρα όμως από τις τεχνικές γνώσεις που κατακτούνται, βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων της επικοινωνίας και της συνεργασίας μέσα από την ομαδική δουλειά.
Πρόγραμμα:
- Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε παγκόσμιες διοργανώσεις
- Εκπαιδευτική Ρομποτική: Το παράδειγμα της λειτουργίας του EduRoboClub – Florina
- Διαγωνισμός F1 in School: Σχεδιάση & κατασκευή μοντέλων F1 αυτοκινήτων
- Διαγωνισμοί ρομποτικής RoboCup Junior και World Robot Olympiad
- Πλατφόρμες ανάπτυξης εκπαιδευτικών ρομποτικών κατασκευών (Mindstorms, Arduino)
- Σχεδιάζοντας με το Lego Digital Designer
- Γλώσσες Προγραμματισμού NXT-G και LeJOS (Java)
- Υλοποίηση Line Following με χρήση P.I.D. ελεγκτή
Εισηγητές:
- Ιωάννης Αρβανιτάκης, Msc, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας
- Ιωάννης Κασκαμανίδης, Msc, Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπ/σης με έδρα τη Φλώρινα, Επιμορφωτής Β' Επιπέδου στις ΤΠΕ, Υπ. Διδάκτορας Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας ΠΔΜ
- Χαράλαμπος Ζαραφίδης, Msc, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Τεχνικός Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας.
Συνδιοργάνωση:
- Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (Κε.ΠΛη.Νε.Τ.) Πτολεμαΐδας - Κοζάνης
- Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) - Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας
- Δήμος Εορδαίας
Στοιχεία Επικοινωνίας :
- Κώστας Στυλιάδης, Υπ. Κέντρου ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Φλώρινας, Τηλ. 2385044038, 2385054527, plinet at dide.flo.sch.gr
- Νίκος Μαρκόπουλος, Υπ. Κέντρων ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Κοζάνης, Τηλ. 2461351197, 2461351196 plinetkz at sch.gr
- Χαράλαμπος Ζαραφίδης, Τεχνικός Υπ. Κέντρου ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Πτολεμαΐδας, Τηλ. 2463055644, 2463020366, plinetptol at dide.koz.sch.gr
Πληροφορίες για την εκδήλωση:
Πληροφορίες για προηγούμενες εκδηλώσεις:
[+]
9η Παγκόσμια Μαθητική Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κουάλα Λουμπούρ
8-11 Νοεμβρίου 2012
Κουάλα Λουμπούρ, 12 Νοεμβρίου 2012. Ολοκληρώθηκε η 9η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής (W.R.O 2012) με τη συμμετοχή 395 ομάδων από 30 χώρες.
Η Ολυμπιάδα W.R.O. είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο. Τη φετινή χρονιά, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν περισσότερες από 40000 μαθητές σε 15000 ομάδες με αντίστοιχο αριθμό προπονητών (μεντόρων). Η τελική φάση του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Μαλαισίας.
Για τέταρτη συνεχόμενη φορά μαθητές της Πτολεμαΐδας συμμετείχαν στην τελική φάση της Ολυμπιάδας ρομποτικής. Δύο ομάδες, με πέντε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πτολεμαΐδας συμμετείχαν στην τεχνική κατηγορία (Regular) του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τις ομάδες "Πίκος Απίκος" και "Πτολεμαίος". Τις προσπάθειες των μαθητών στήριξαν τέσσερις εκπαιδευτικοί σχολείων της πόλης μας.
Πίκος Απίκος (Regular Elementary)
- Ηλιάνα Ζαραφίδου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
- Ευθυμία Αναγνωστοπούλου, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
- Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
- Θεοδώρα Παυλίδου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Σχολείο Πτολεμαΐδας (Συμμετείχε στον εθνικό διαγωνισμό)
- Αργύρης Λαζακίδης, 9ο Δημοτικό Σχολείο Σχολείο Πτολεμαΐδας (Συμμετείχε στον εθνικό διαγωνισμό)
Σοφία Παπαγεωργιάδου, 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, Προπονήτρια
Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, 1ο - 3ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, Συνοδός
Πτολεμαίος (Regular Junior High School)
- Κυριακή Ζαραφίδου, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
- Τηλέμαχος Κοκκινίδης, 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας
Χαράλαμπος Ζαραφίδης, 2ο ΕΠΑ.Λ Πτολεμαΐδας, Προπονητής
Νικόλαος Φουστέρης, 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας , Συνοδός
Την Παρασκευή 9/11 οι ομάδες για οκτώ περίπου ώρες προσάρμοσαν τα ρομπότ πάνω στις πίστες του διαγωνισμού και τις συνθήκες φωτισμού του χώρου. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 10/11, μετά την τελετή έναρξης που χαιρέτησε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας της Μαλαισίας, ξεκίνησε η προκριματική φάση για την επιλογή των (8) οκτώ καλύτερων ομάδων από κάθε κατηγορία. Οι μαθητές αντιμετώπισαν με επιτυχία τις αποστολές που έπρεπε να εκτελέσουν τα ρομποτικά οχήματα. Μέσα στο χρονικό περιθώριο 150 λεπτών, συναρμολόγησαν από μνήμης τα αυτόνομα ρομπότ και προσάρμοσαν τις συμπεριφορές τους ώστε τα ρομπότ να αντιμετωπίσουν τόσο τα αρχικά σενάρια όσο και τις εκπλήξεις που τους ανακοινώθηκαν. Τα ρομπότ κάθε ομάδας έπρεπε μέσα σε 120 δευτερόλεπτα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Οι εκπλήξεις που παρουσιάστηκαν με την έναρξη του χρόνου συναρμολόγησης ήταν η μετακίνηση και η αποφυγή κάποιων επιπλέον αντικειμένων που τοποθετήθηκαν στις πίστες.
Οι ομάδες μας, στο τέλος της 9ωρης προκριματικής φάση δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν στην οκτάδα και να αγωνιστούν στους τελικούς. Η μεν ομάδα Πίκος Απίκος κατετάγη στην 32η θέση σε σύνολο 70 συμμετοχών και η ομάδα Πτολεμαίος κατετάγη στην 49η θέση σε σύνολο 74 συμμετοχών. Ο σχεδιασμός των ρομποτικών οχημάτων και η στρατηγική αντιμετώπιση των λύσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των ομάδων μας και των ομάδων που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Επίσης άλλες δύο ελληνικές μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, η μία στην τεχνική κατηγορία (Regular) του Λυκείου και η δεύτερη στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού (Open). Η ομάδα "EERI" που διαγωνίσθηκε στην δημιουργική κατηγορία (open) παρουσίασε ένα ρομπότ που επικοινωνεί με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό.
Την 1η θέση στην τεχνική κατηγορία του Δημοτικού κατέκτησε η Μαλαισία και την οκτάδα συμπληρώνουν μία ομάδα από την Ουκρανία και έξι ακόμα ομάδες επίσης της Μαλαισίας!
Την 1η θέση στην τεχνική κατηγορία του Γυμνασίου κατέκτησε η Ταϊλάνδη και στις επόμενες θέσεις φιγουράρουν τρεις ομάδες από Μαλαισία, δύο ομάδες από Νότια Κορέα, μία από Ινδία και μία από Ιαπωνία.
Την 1η και 2η θέση στην τεχνική κατηγορία του Λυκείου κατάκτησε η Ταϊπέι (Ταϊβάν) και την οκτάδα συμπληρώνουν τρεις ομάδες από Μαλαισία, δύο από Ταΐλάνδη και μία από Ρωσία.
Η Ρωσική ομάδα Ωμέγα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην κατηγορία Gen II Football, νικώντας με σκορ 9 - 7 την ομάδα RBT-Zaden της Ταΐλάνδης στους τελικούς του ρομποτικού ποδοσφαίρου.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις τρεις μέρες του διαγωνισμού ρομποτικής ομάδες από όλο τον κόσμο να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο τεχνικό και στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού. Tο ρομποτικό ποδόσφαιρο αλλά και την πιλοτική διεξαγωγή του διαγωνισμού για φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στον ίδιο χώρο επίσης πραγματοποιήθηκε σαν παράλληλη δράση και ένα διεθνές συνέδριο ρομποτικής.
Οι μαθητές μας, εργάστηκαν για περισσότερες από 200 ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, Σαββατοκύριακα και αργίες και κατάφεραν να πετύχουν το σύνολο των στόχων που είχαν τεθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Η όλη προσπάθεια
στηρίχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης και από συναδέλφους εκπαιδευτικούς της πόλης μας.
Την ελληνική αποστολή επισκέφθηκαν και συνεχάρησαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού προξενείου της Κουάλα Λουμπούρ και αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στο Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Μαλαισίας κ. Στέλιος Πλαϊνιώτης και ο κ. Σπύρος Μαργαρίτης, εκπαιδευτικός της Ελληνικής γλώσσας και κάτοικος Μαλαισίας.
Εν κατακλείδι, η συμμετοχή μας στην ολυμπιάδα WRO-2012 ανέδειξε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το επίπεδο της χώρας μας από αυτό των χωρών της ανατολής. Επίσης αναδεικνύει τον
έντονο ρυθμό διεύρυνσης αυτού του χάσματος τόσο σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα αλλά περισσότερο την έντονη πολιτική βούληση για μακροχρόνιο σχεδιασμό και επένδυση πάνω στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στους νέους και ιδιαιτέρα τους μαθητές του δημοτικού.
Για το 2013 η τελική φάση της Ολυμπιάδας Ρομποτικής W.R.O. θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και για πρώτη φορά θα υπάρξει και διαγωνιστική κατηγορία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας.
- Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση που είναι ο χορηγός της ομάδας Πίκο Απίκο.
- Τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O Hellas που κάλυψε τα τρία αεροπορικά εισιτήρια της ομάδας Πτολεμαίος.
Εκ μέρους των ομάδων της Πτολεμαΐδας
Χαράλαμπος Ζαραφίδης
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Τεχνικός Υπεύθυνος 2ου Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Δ.Ε. Ν. Κοζάνης
Τ. 24630 55644 e-mail: ch.zarafidis <στο> sch.gr
[+]
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - W.R.O. 2012 - Πρόκριση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές της Πτολεμαϊδας
Την 1η θέση στην κατηγορία του Γυμνασίου, την 1η θέση στην κατηγορία του Δημοτικού και 3η θέση στην Open κατηγορία κατέκτησε η αποστολή της Πτολεμαΐδας που συμμετείχε στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες του 4ου Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτική Ρομποτικής W.R.O. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αττικής και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχων ως εξής
(Συνολική κατάταξη ομάδων):
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Δημοτικού η ομάδα "
Πίκο Απίκο" με τους μαθητές Ζαραφίδου Ηλιάνα, Λαζακίδη Αργύρη και Παυλίδου Θεοδώρας της Δ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Γυμνασίου η ομάδα "
Πτολεμαίος", με τους μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδη Τηλέμαχο της Α' τάξης του Μουσικού Σχολείου και του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας αντίστοιχα.
Οι δύο ομάδες των μαθητών που κατέκτησαν την πρώτη θέση θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην
Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα φιλοξενηθεί από 9-11 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Kuala Lumpur.
3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην Open κατηγορία η ομάδα "Ptolemaios Explorer", με τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Χατζησάββα Ιωάννη, Τσιλφίδη Δημήτρη και τον Φοιτητή Γκέκα Κων/νο.
Αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και για την πολύ καλή παρουσία στο διαγωνισμό σε όλους του μαθητές μας.
Ομάδες μαθητών του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.
PsychoRobots | Ασλανίδης Αντώνιος | Κατσούλας Κωνσταντίνος | Λαζακίδης Κωνσταντίνος
|
RoboBoosters | Αντωνόπουλος Παύλος | Βεράνης Σωτήριος | Δεληγεώργης Απόστολος
|
RoboThunders | Μηλόπουλος Κωνσταντίνος | Μουλάκης Κωνσταντίνος | Πεταλίδης Ιωάννης
|
RoboLegends | Μωυσιάδης Νικόλαος | Σταμπουλής Γεώργιος | Τσαχουρίδης Νικόλαος |
Στην φάση της προετοιμασίας συμμετείχαν οι μαθήτριες:
Ιωαννίδου Ελένη | Παγιαβλή Χριστιάνα | Πουρλιάκα Σουλτάνα
|
Βακαδάρη Κατερίνα | Γιώβη Μαριάνθη | Ζαζά Ελευθερία |
Την ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής της Πτολεμαΐδας στήριξαν το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών 1ου Γρ. Δ.Ε. Ν. Κοζάνης και εκπαιδευτικοί – προπονητές:
- Αλεξιάδου Ι. Ζαφειρούλα, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Αναγνωστόπουλος Αχιλλέας, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Ζαραφίδης Κ. Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Γκέκας Κ. Βασίλειος, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας
- Παπαγεωργιάδου Η. Σοφία, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Υπεύθυνη Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Μπιτσακάκης Ιωάννης, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας
- Χατζησάββα Απόστολος, Φοιτητής Τ.Η.Μ.Μ.Υ. Α.Π.Θ.
- Χατζησάββας Απ. Βασίλης, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους φορείς που μας εμπιστεύτηκαν και έγιναν χορηγοί της προσπάθειας μας.
- Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 3ου ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Τον Δήμο Εορδαίας
- Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί και στις επόμενες προσπάθειές μας.
Εκ μέρους της Ομάδας εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας
Ζαραφίδης Χαράλαμπος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Χατζησάββας Βασίλης
Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος
Υπεύθυνος Εργαστηρίου Αυτοματισμών 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
[+]
Πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό e-Skills Week 2012
e-Skills Week 2012
Κοπεγχάγη, 30 Μαρτίου 2012. Την
πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα ρομποτικής BeatBot του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας που αποτελείται από τις μαθήτριες Ζαραφίδου Αναστασία, Γκέρτση Αφροδίτη και Κοκκινίδου Ειρήνη του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων e-Skills Week competition 2012 στην κατηγορία "Κορίτσια και Τεχνολογίες της Πληροφορίας".
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους και νέες ηλικίας 14 έως 24 ετών που έχουν επιδείξει επιτυχή ενασχόληση με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών τα δύο τελευταία χρόνια. Διεξάγεται από τους συντελεστές της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων και στοχεύει στην ανάδειξη, επιβράβευση και υποστήριξη νέων, δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τους συνομηλίκους τους.
Η ομάδα των κοριτσιών μαζί με τον καθηγητή Πληροφορικής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας κ. Ζαραφίδη Χαράλαμπο ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη στις 30 Μαρτίου, για να λάβει μέρος στις δράσεις και στη βράβευση που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2012.
Η ομάδα στηρίζεται τεχνικά και προπονητικά από το
Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας που αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Υπουργείου Παιδείας και οικονομικά από τους συλλόγους γονέων, από την ΕΛΜΕ Εορδαίας και από χορηγίες φορέων, ιδρυμάτων και εταιρειών.
Η πρωτοβουλία e-Skills Week 2012 διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τις Ψηφιακές Δεξιότητες. Αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με τη σημασία τους στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και τον καθοριστικό τους ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Την υλοποίησαν η DIGITAL EUROPE και το European Schoolnet, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και εταίρους.
Στον ίδιο διαγωνισμό υπήρξε και
δεύτερη Ελληνική πρωτιά! Δέκα μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής κ. Γεώργιου Κοντέλλη κατέκτησαν επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία "Εξαιρετική ερευνητική εργασία" με το έργο τους "Ικαροµένιππος CanSat". Το βραβείο παρέλαβαν οι φοιτητές (πλέον) Νίκος Αβαγιανός και Νίκος Βογιατζής.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τους δικτυακούς τόπους:
http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics/tiki-index.php?page=BeatBot-2011-en
http://eskills-week.ec.europa.eu/web/guest/e-skills-week-competition
Χορηγοί της Ομάδας για τη συμμετοχή στο e-Skills Week 2012
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας
European Schoolnet (EUN)
http://www.eun.org
Council of European Professional Informatics Societies
http://cepis.org
[+]
8η Μαθητική Ολυμπιάδα Ρομποτικής Αμπού Ντάμπι
18-20 Νοεμβρίου 2011
Αμπού Ντάμπι, 20 Νοε. 2011. Ολοκληρώθηκε η 8η Διεθνής Μαθητική Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (W.R.O 2011) με τη συμμετοχή 1500 μαθητών από 34 χώρες.
Η Ολυμπιάδα W.R.O. ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή από το Συμβούλιο Εκπαίδευσης του Αμπού Ντάμπι σαν μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτικής τους για το 2030, για μια οικονομία βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία.
Η ομάδα των μαθητριών της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Ζαραφίδου Αναστασία, Γκέρτση Αφροδίτη και Κοκκινίδου Ειρήνη με προπονητή τον Ζαραφίδη Χαράλαμπο, Εκπαιδευτικό Πληροφορικής ΠΕ20 του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας διαγωνίστηκε στην τεχνική (Regular) κατηγορία του Λυκείου.
Οι μαθήτριες αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρόκληση της ρομποτικής ανακύκλωσης (Robot Recycler) και μέσα στο χρονικό περιθώριο 150 λεπτών συναρμολόγησαν και προγραμμάτισαν το ρομπότ για να εκτελεί την αποστολή του. Η αποστολή ήταν ο διαχωρισμός διάφορων υλικών κατά μέγεθος και χρώμα και η μετακίνηση τους σε προκαθορισμένες θέσεις μέσα στο χρονικό όριο των (2) δύο λεπτών! Η φετινή έκπληξη που παρουσιάστηκε με την έναρξη του χρόνου συναρμολόγησης ήταν η προσθήκη ενός επιπλέον αντικειμένου σε διαφορετική θέση από αυτήν των οκτώ αντικειμένων που αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί σαν γενικό σενάριο στην αρχή του έτους.
Στον πρώτο γύρο βρεθήκαμε στην (22) εικοστή δεύτερη θέση από τις (58) πενήντα οκτώ ομάδες, στη συνέχεια στους δύο επόμενους γύρους δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε την επίδοση μας ώστε να προκριθούμε στη (16) δεκαεξάδα που διαγωνίστηκε στους τελικούς. Την 1η θέση στην κατηγορία του Λυκείου κατέλαβε μία από τις τέσσερις ομάδες της Ιαπωνίας και στη συνέχεια την οκτάδα συμπληρώνουν ομάδες από Ταϊβάν, Μαλαισία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές που διακρίθηκαν στον εθνικό διαγωνισμό είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά στις τρεις μέρες του διαγωνισμού ρομποτικής ομάδες από όλο των κόσμο να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο τεχνικό και δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού αλλά και στο ρομποτικό ποδόσφαιρο. Στο ίδιο εκθεσιακό χώρο έλαβε μέρος και το διήμερο συνέδριο ρομποτικής καθώς και ένα διεθνές φεστιβάλ νέων τεχνολογιών.
Παρόλο του ότι το πρόγραμμα του διαγωνισμού ήταν γεμάτο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ όλες της μέρες του διαγωνισμού καταφέραμε να συναντήσουμε δύο εξαίρετους Έλληνες καθηγητές του πανεπιστήμιου Abu Dhabi ΝΥU τους κ.
Νικόλαο Μαυρίδη και κ.
Σγουρή Σγουρίδη με ενδιαφέροντα πάνω στην ρομποτική και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αντίστοιχα που μας παρουσίασαν μέρος των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων και μας ξενάγησαν στο
Μάσνταρ και στα εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου του. Το πρότζεκτ «Μάσνταρ», προϋπολογισμού πλέον των 20 δισ. δολαρίων, για μια οικολογική πόλη 50.000 μόνιμων κατοίκων, πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, με ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό ισοζύγιο ρύπων και αποβλήτων, που χτίζεται στην έρημο. Σε αυτήν στεγάζεται το Πανεπιστήμιο του Μάσνταρ, που λειτουργεί σε συνεργασία με το ΜΙΤ και είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στην πράσινη ανάπτυξη.
Μεγάλη χαρά για μας είναι η πολύ καλή εμφάνιση των τεσσάρων ομάδων της Ελλάδας και ιδιαίτερα της ομάδας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου με προπονητές, συναδέλφους από την Επαγγελματική Εκπαίδευση Αμυνταίου τους οποίους και στηρίξαμε στα αρχικά τους βήματα.
Η ομάδα μας πλαισιώνεται αφιλοκερδώς από συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης και στηρίζεται από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαΐδα.
Το 2012 η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί στη Μαλαισία 18-20 Νοεμβρίου.
Εκ μέρους της ομάδας
Ζαραφίδης Χαράλαμπος Εκπ. Πληροφορικής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Χατζησάββας Βασίλης Εκπ. Ηλεκτρολόγος 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Χορηγοί της Ομάδας Εκπ. Ρομποτικής
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εοδραίας
Eταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta Ελλάδος
Ίδρυμα Μποδοσάκη
Διερευνητική Μάθηση Α.Ε.
Πληροφορίες
1 http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics
2 http://www.wroboto.org
3 http://www.WROHellas.gr
W.R.O. Hellas
Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης με διακριτικό τίτλο W.R.O™ Hellas είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξή των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα. Είναι μέλος του οργανισμού World Robot Olympiad και ο διοργανωτής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O. Πρόεδρος του είναι ο κ. Ιωάννης Σομαλακίδης και στην επιστημονική επιτροπή του συμμετέχουν οι κκ καθηγητές Ροβέρτος Κινγκ (ομότιμος καθηγητής Παν. Πατρών), Αντώνιος Τζες (πρόεδρος τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ Παν. Πατρών), Δημήτρης Αλιμήσης (καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ).
[+]
8η Μαθητική Ολυμπιάδα Ρομποτικής Αμπού Ντάμπι
18-20 Νοεμβρίου 2011
Πτολεμαΐδα, Νοεμβρίου 2011. Μετά την πρώτη πανελλαδική διάκριση που απέσπασε τον Ιούνιο του 2011 στην προκριματική φάση του μαθητικού διαγωνισμού W.R.O. ομάδα μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου της Πτολεμαΐδας, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία του Λυκείου στην παγκόσμια Μαθητική Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (W.R.O 2011) που θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 18-20 Νοεμβρίου 2011.
Στην φετινή Ολυμπιάδα, συμμετέχουν 34 χώρες και 13000 ομάδες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μαθητές της Πτολεμαΐδας συμμετέχουν για τρίτη συνεχόμενη φορά στην τελική φάση της Ολυμπιάδας Ρομποτικής.
Η ομάδα μας που θα αγωνιστεί στην τεχνική (regular) κατηγορία του Λυκείου αποτελείται από τις μαθήτριες της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Ζαραφίδου Αναστασία, Γκέρτση Αφροδίτη και Κοκκινίδου Ειρήνη με προπονητή τον Ζαραφίδη Χαράλαμπο, Εκπαιδευτικό Πληροφορικής ΠΕ20 του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας. Στην προηγούμενη Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες κατακτήσαμε την 13η ανάμεσα σε 50 ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση της Ολυμπιάδας.
Οι μαθήτριες θα κληθούν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα που θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση. Συγκεκριμένα, πρόκληση (σενάριο) φέρει την ονομασία ρομποτική ανακύκλωση (Robot Recycler). Μέσα σε χρονικό περιθώριο 150 λεπτών πρέπει να συναρμολογηθεί η ρομποτική διάταξη και να προγραμματιστεί για να εκτελεί την αποστολή της με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Η αποστολή είναι ο διαχωρισμός διάφορων υλικών κατά μέγεθος και χρώμα και η μετακίνηση τους σε προκαθορισμένες θέσεις μέσα στο χρονικό όριο των (2) δύο λεπτών!
Πέρα από την προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση μια καλής θέσης στην παγκόσμια κατάταξη, βασική επιδίωξή μας είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας. Οι εκπαιδευτικοί που θα συνοδεύσουν την αποστολή θα παρακολουθήσουν ένα διεθνές διήμερο συνέδριο ρομποτικής, επίσης οι μαθητές που διακρίθηκαν στην προκριματική φάση του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκτός από το τεχνικό τμήμα του διαγωνισμού, τη δημιουργική κατηγορία (open) αλλά και το πρωτάθλημα του ρομποτικού ποδοσφαίρου.
Η δράση μας πλαισιώνεται αφιλοκερδώς από συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης και στηρίζεται από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας.
Εκ μέρους της ομάδας
Ζαραφίδης Χαράλαμπος
Εκπ. Πληροφορικής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολ/δας
Χατζησάββας Βασίλης
Εκπ. Ηλεκτρολόγος 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολ/δας
Χορηγοί της Ομάδας Εκπ. Ρομποτικής
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εοδραίας
Cyta Ελλάδος
Ίδρυμα Μποδοσάκη
Διερευνητική Μάθηση Α.Ε.
[+]
Ρομπότ εναντίον μικτής κόσμου, ποδοσφαιρικός αγώνας ... το 2050
Πόλη, 5-11 Ιουλίου 2011. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα RoboCup φιλοξενήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχαν περίπου 1.500 ομάδες από 40 χώρες.
Tο RoboCup είναι o μεγαλύτερος πανεπιστημιακός διαγωνισμός ρομποτικής στον κόσμο. Στόχος των διοργανωτών του είναι το 2050 μια ομάδα ανθρωποειδών να αναμετρηθεί και νικήσει την μικτή κόσμου στο ποδόσφαιρο. Στον 15ο χρόνο διεξαγωγής του περιλαμβάνει δοκιμασίες σε διάφορες θεματικές ενότητες και υποενότητες. Ομάδες φοιτητών αλλά και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται για τρεις μέρες να επιλύσουν και να διαγωνιστούν τόσο σε πραγματικά προβλήματα και αποστολές όσο και σε περιβάλλοντα προσομοίωσης. H εφοδιαστική (logistics), σπιτικές εργασίες, επιχειρήσεις διάσωσης και ο χορός (junior dancing) είναι μερικά από τα τμήματα του διαγωνισμού.
Οι ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό:
1. "Πανδώρα", Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχναικών και Μηχανικών Υπολογιστων στην κατηγορία διάσωση (Rescue Robot League) που συμμετείχαν 27 ομάδες από 13 χώρες.
THMMY
2. "Polymechanon", Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Rescue Robot League)
3. "Noxious Kouretes", Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Ουαλίας και της Οξφόρδης στo Πρωτάθλημα Προκαθορισμένης Πλατφόρμας (Standard Platform League)
Κουρήτες
Ζαραφίδης Χαράλαμπος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
[+] Σχετικά:
[+]
3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - W.R.O. 2011 - Τρίτη συνεχόμενη χρονιά μαθητές της Πτολεμαϊδας σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011, Βάρη Αττικής. Την πρώτη θέση στην κατηγορία του Λυκείου και την δεύτερη θέση στην κατηγορία του Δημοτικού κατέκτησε η αποστολή της Πτολεμαΐδας στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτική Ρομποτικής W.R.O. που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής.
Ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης ήταν η αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με την περυσινή χρονιά, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και η συμμετοχή μαθητών και από τις πόλεις του Αμυνταίου της Κοζάνης και της Φλώρινας.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχων ως εξής:
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Λυκείου, με τις μαθήτριες Γκέρτση Αφροδίτη, Ζαραφίδου Αναστασία και Κοκκινίδου Ειρήνη της Α’ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας.
2η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Δημοτικού με τους μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδη Τηλέμαχο και Τσαχουρίδη Νίκο της ΣΤ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Πτολεμαΐδας.
Η ομάδα των μαθητριών του 3ου Λυκείου της Πτολεμαΐδας, όπως την περσινή χρονιά έτσι και φέτος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα φιλοξενηθεί από 18-20 Νοεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής της Πτολεμαΐδας στήριξαν το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνλογιών 1ου Γρ. Δ.Ε. Ν. Κοζάνης και εκπαιδευτικοί – προπονητές:
- Ζαραφίδης Κ. Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας,
- Παπαγεωργιάδου Η. Σοφία, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Υπεύθυνη Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Χατζησάββας Απ. Βασίλης, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα στις αποστολές των πόλεων Κοζάνης και Αμυνταίου που κατέκτησαν πολύ σημαντικές διακρίσεις.
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Δημοτικού με τους μαθητές Ηλιάδη Κων/νο, Ελευθεριάδη Γιώργο και Ελευθεριάδη Βαλάντη του 2ο Δημοτικού Αμυνταίου και προπονητή τον κ. Ηλιάδη Παύλο.
3η και 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Στην κατηγορία του Γυμνασίου με τους μαθητές Παπακώστα Γιάννη, Μπαλτζή Νίκο και Χαϊντούτη Μιχάλη, Σβώλη Ηλέκτρα του 1ου Βαλταδώρειου Γυμνασίου Κοζάνης με προπονήτρια την κ. Ατματζίδου Σουμέλα
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους φορείς που μας εμπιστεύτηκαν και έγιναν χορηγοί της προσπάθειας μας.
Την
Δήμαρχο Εορδαίας κ. Βρυζίδου Παρασκευή, τον
αντιδήμαρχο κ. Ασπράγκαθο Ιωάννη και την
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας.
Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί και στις επόμενες προσπάθειές μας.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους της Ομάδας εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας
Ζαραφίδης Χαράλαμπος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Χατζησάββας Βασίλης
Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος
Υπεύθυνος Εργαστηρίου Αυτοματισμών 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
[+]
7η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Μανίλα των Φιλιππίνων - 10/11/2010
Δελτίο Τύπου - Νοέμβριος 2010
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ, Νοέμβριος 2010. Μόνο
21 &
32 δευτερόλεπτα ο χρόνος που χρειάσθηκαν τα ρομπότ των μαθητών της Πτολεμαΐδας για να εκτελέσουν τις αποστολές τους στην 7η Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2010 από τη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής η αποστολή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας, μεταφέροντας στις αποσκευές της πολύτιμες εμπειρίες και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Οι μαθήτριες Γκέρτση Αφροδίτη, Ζαραφίδου Αναστασία, Κοκκινίδου Ειρήνη της Α’ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας και οι μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδης Τηλέμαχος και Τσαχουρίδης Νίκος από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στελέχωσαν τις δύο ομάδες της αποστολής μας, διαγωνίστηκαν στην τεχνική κατηγορία του γυμνασίου και του δημοτικού αντίστοιχα. Προπονητές των ομάδων ήταν οι εκπαιδευτικοί Ζαραφίδης Χαράλαμπος, Παπαγεωργιάδου Σοφία και Χατζησάββας Βασίλης. Το όλο εγχείρημα στηρίχθηκε τεχνικά από το Κέντρο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας και οικονομικά από την Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, το Δήμο Πτολεμαΐδας, Δ.Ε.Η. και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό W.R.O. Hellas.
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής W.R.O. είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που προκαλεί τους νέους να επιλύσουν προβλήματα και να επιδείξουν
δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, φαντασία και να εξελίξουν τις
δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας ρομποτικές διατάξεις Lego. Το θέμα για αυτό το έτος ήταν «Η ρομποτική προωθεί τον τουρισμό.»
Χρειάστηκαν 2 χρόνια προετοιμασίας, 40 ώρες ταξίδι, περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα και 3 πολύ δύσκολες μέρες στη Μανίλα. Η διάρκεια του διαγωνισμού ξεπέρασε τις 18 ώρες στις δύο μέρες που εξελίχθηκε. Από τις αρχικά 13.000 ομάδες, στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν και συμμετείχαν περίπου 1.200 μαθητές από 22 χώρες και όλες τις ηπείρους. Αντιπροσωπεύθηκαν χώρες όπως Κορέα (61 συμμετοχές), Κίνα (53), Ταϊπέι (65), Φιλιππίνες (56), Ιαπωνία (37), Ινδονησία (38), Ρωσία (18), Αυστραλία, Δανία, Γερμανία, Περού, … και Ελλάδα (3).
Η αποστολή μας ήταν από τις πιο ολιγομελείς καθώς το πλήθος των συμμετοχών εξαρτάται από τον αριθμό των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στην προκριματική φάση που διοργανώνεται σε εθνικό επίπεδο.
Την Ελληνική αποστολή υποδέχθηκε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο η Πρέσβης κα Πολυξένη Στεφανίδου πλαισιωμένη από συνεργάτες της και καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής αποστολής στις Φιλιππίνες υπήρξε συνεχής παρουσία στελεχών της πρεσβείας κοντά της.
Η κάθε ομάδα μπορούσε να αγωνιστεί σε ένα από τα τρία τμήματα του διαγωνισμού. Το πρώτο ήταν καθαρά τεχνικό (regular) το δεύτερο έδινε περισσότερα περιθώρια για τη δημιουργικότητα και φαντασία (open) και τέλος υπήρχε και ξεχωριστό πρωτάθλημα ρομποτικού ποδοσφαίρου 2 x 2 οποίο συμμετείχαν 21 ομάδες.
Στην
τεχνική κατηγορία του δημοτικού, το σενάριο ονομαζόταν «Tour of the Philippines» και έπρεπε να κατασκευαστεί και να προγραμματιστεί ένα όχημα που θα διασχίζει μια διαδρομή, θα ξεπερνά εμπόδια και θα μεταφέρει μια μπάλα στον τερματισμό μέσα σε δύο λεπτά. Η χώρα μας συμμετείχε με μία ομάδα μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου της Πτολεμαΐδας σε σύνολο 49 ομάδων. Η ομάδα μας κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε 21 δευτερόλεπτα και να συλλέξει το σύνολο των βαθμών. Μετά τη χρήση των κριτηρίων άρσης της ισοβαθμίας κατακτήσαμε την 9η θέση. Η κατάταξη των πρώτων οκτώ ομάδων έχει ως εξής: 1η Κορέα, 2η Φιλιππίνες, 3η Ταϊπέι και ακολουθούν Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ρωσία, Ταϊπέι, Ταϊπέι.
Στην
κατηγορία του γυμνασίου συμμετείχαν 49 ομάδες. Το σενάριο «Tumbang Preso.» αναφέρεται σε ένα υπαίθριο παιχνίδι όπου στόχος των παικτών είναι να χτυπήσουν ένα φρουρούμενο εμπορευματοκιβώτιο και να το μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία προτού τους συλλάβει η φρουρά. Από το ρομπότ απαιτήθηκε να ανοίξει μία πόρτα πατώντας μια σειρά διακόπτες με συγκεκριμένο συνδυασμό. Στη συνέχεια έπρεπε να διασχίσει μια πύλη μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, να ανατρέψει ένα κουτί και να μεταφέρει ένα δεύτερο κουτί στη γραμμή τερματισμού μέσα σε χρόνο 2 λεπτών. Τόσο ο συνδυασμός όσο και οι θέσεις των κουτιών προέκυψαν την ώρα του διαγωνισμού μετά από κλήρωση. Η ομάδα μας κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε 32 δευτερόλεπτα. Μετά τη χρήση των κριτηρίων άρσης της ισοβαθμίας κατακτήσαμε την 13η θέση. Η πρώτη οκτάδα του διαγωνισμού είναι: 1η & 2η Μαλαισία, 3η Ταϊλάνδη και ακολουθούν Κίνα, Ταϊπέι, Φιλιππίνες, Φιλιππίνες.
Στην
κατηγορία λυκείου, οι μαθητές κλήθηκαν να εξοπλίσουν τα ρομπότ τους για να παίξουν «Palo Sebo.» Ένα παιχνίδι που παίζεται συνήθως στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων όπου τα παιδιά αναρριχώνται σε έναν λιπασμένο στύλο μπαμπού για να πάρουν τη σημαία από την κορυφή του στύλου. Η χώρα μας συμμετείχε τους Κώστας Νικολαΐδη, Βασίλη Χατζημάρκο και τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Κλαδογένη του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου της Ρόδου.
Η τελετή των απονομών διοργανώθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο Manila Hotel και την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Φιλιππίνων Jejomar Binay. Οι Φιλιππίνες έχουν κερδίσει το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό καθώς στις έξι προηγούμενες συμμετοχές τους κατάφερα και κέρδισαν δύο χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλια.
Οι επόμενες ολυμπιάδες ρομποτικής έχουν ανατεθεί στις πόλεις: Αμπού Ντάμπι για το 2011, Μόσχα για το 2012, και Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) για το 2013.
Σύνδεσμοι:
- http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics
- http://www.youtube.com/watch?v=7wFGKnUH-kg November 8, 2010 ABS-CBN News Channel (ANC)
- http://www.mb.com.ph/articles/286238/2010-world-robot-olympiad-winners-feted-sunday-manila-hotel-tent-city
- http://www.gmanews.tv/video/69021/24oras-pinoy-kids-to-compete-in-2010-world-robot-olympiad
- http://www.facebook.com/pages/World-Robot-Olympiad/123584317652792
- http://www.mb.com.ph/articles/286057/2010-world-robot-olympiad-kicks-saturday
- http://goodnewspilipinas.com/?p=13289
- http://www.wroboto.org/
Χορηγοί της Ομάδας Εκπ. Ρομποτικής
[+]
2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - Αθήνα 12.6.2010
Δελτίο Τύπου - Ομάδα εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας
Για δεύτερη φορά, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών της Πτολεμαΐδας σάρωσαν τα βραβεία στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, κατακτώντας δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Ιουνίου στην Αθήνα και τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ και του Δήμου Αθηναίων.
Η ομάδα εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Πτολεμαΐδας για δεύτερη φορά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε
Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robotics Olympiad - WRO 2010) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στις Φιλιππίνες (Μανίλα) με
δύο ομάδες στις κατηγορίες Δημοτικού και Γυμνασίου που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στον εθνικό διαγωνισμό
Επίσης τη δεύτερη θέση στην ανοικτή κατηγορία που είχε θέμα ρομπότ και τουρισμός, έλαβε η ομάδα μας, με ένα ανθρωποειδές διαδραστικό ρομπότ που παρουσίαζε την ελληνική ιστορία και τις ομορφιές της χώρας μας. Αυτή η ρομποτική διάταξη απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και τράβηξε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκόμενων.
Ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης ήταν ο αυξημένος αριθμός συμμετοχών σε σχέση με την περυσινή χρονιά που ανήλθε σε πενήντα έξι ομάδες, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός συνέπεσε με την περίοδο των σχολικών εξετάσεων.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχων ως εξής:
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Γυμνάσιου, με τις μαθήτριες Γκέρτση Αφροδίτη, Ζαραφίδου Αναστασία και Κοκκινίδου Ειρήνη της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην κατηγορία του Δημοτικού με τους μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδη Τηλέμαχο και Τσαχουρίδη Νίκο της Ε’ τάξης του 9ου Δημοτικού Πτολεμαΐδας.
2η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην ανοικτή κατηγορία του διαγωνισμού η μικτή ομάδα μαθητών και φοιτητών της Πτολεμαΐδας αποτελούμενη από τους Βεντούρη Μανώλη, Τσίκα Νικόλαο, Χατζησάββα Απόστολο και Χατζησάββα Ιωάννη.
Την ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής στήριξαν το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνλογιών 1ου Γρ. Δ.Ε. Ν. Κοζάνης και εκπαιδευτικοί – προπονητές:
- Αλεξιάδου Ι. Ζαφειρούλα, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, Υποδιευθύντρια
- Γκέκας Κ. Βασίλης, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Υπ. Σχολικής Βιβλιοθήκης
- Γκέκας Ι. Νεκτάριος, Εκπαιδευτικός 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Τεχνικός Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ.
- Γοτουχίδης Π. Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός 3ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Ζαραφίδης Κ. Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ.
- Παπαγεωργιάδου Η. Σοφία, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Τεχνικός Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ.
- Χατζησάββας Απ. Βασίλης, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους φορείς που μας εμπιστεύτηκαν και έγιναν χορηγοί της προσπάθειας μας:
Τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Τσιούμαρη Γρήγορη και τον αντιδήμαρχο κ. Βούρα Αθανάσιο. Τον Νομάρχη Κοζάνης κ. Γιώργο Δακή, τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Πλακεντά και τον Αντινομάρχη κοινωνικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σβώλη. Την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εορδαίας.
Όλοι τους ανταποκρίθηκαν άμεσα και στήριξαν την πρωτοβουλία μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ομάδων. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί και στις επόμενες προσπάθειές μας.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους της Ομάδας εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας
Ζαραφίδης Χαράλαμπος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής.
Υπεύθυνος Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚεΠληΝεΤ)
Χατζησάββας Βασίλης
Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος
Υπεύθυνος Εργαστηρίου Αυτοματισμών 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
[+]
Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O. 2009
Νοέμβριος 2009 Νότια Κορέα, Ποχάνγκ. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Δημήτρης Αδαμίδης,
Βασίλης Παπανώτας,
Δημήτρης Παπαγεωργίου με προπονητές τους εκπαιδευτικούς Χαράλαμπο Ζαραφίδη και Βασίλη Χατζησάββα εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 6η Ολυμπιάδα Eκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Μέσα σε 150 λεπτά επιτεύχθηκε η συναρμολόγηση του ρομποτικού οχήματος, ο προγραμματισμός και οι απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκπλήξεις που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη του διαγωνισμού. Οι μαθητές κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν το ρομποτικό όχημα το οποίο κατόρθωσε να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη αποστολή του και να τοποθετήσει έξι από τις επτά μπάλες σε αντίστοιχες προκαθορισμένες θέσεις στο ρομποτικό μπιλιάρδο που ήταν και το θέμα της αντίστοιχης κατηγορίας. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι ομάδες της Κίνας, Ιαπωνίας, και της Κορέα λαμβάνοντας αντίστοιχα μετάλλια.
Η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε το από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου στην πόλη Ποχάνγ της Ν. Κορέας από το Πανεπιστήμιο της Επιστήμης & Τεχνολογίας (POSTECH), ένα από τα πιο σεβαστά ερευνητικά πανεπιστήμια της Κορέα. Συμμετείχαν 250 ομάδες από τριάντα δύο χώρες. Παρά το φόβο για τη νέα γρίπη και αρκετές ακυρώσεις, το παρόν έδωσαν τριάντα δύο αποστολές από όλες τις ηπείρους ενδεικτικά αναφέρονται Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Σινκαπούρη, Αραβικά Εμιράτα και Περού.
Η αποστολή του Ν. Κοζάνης με μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Μάρτιο του 2009 και απέσπασαν διακρίσεις ταξίδεψε στην Ν. Κορέα και είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια άψογη διοργάνωση. Με μοναδικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ολυμπιάδας εμπνευσμένα από το Ταε Κβο Ντο, την παράδοση της Κορέας και από το όραμα που έχουν σαν λαός για το μέλλον. Σε παράλληλες εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν πολλά και διαφορετικά ρομπότ να εκτελούν διάφορες εργασίες και πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις των εκπληκτικών δυνατοτήτων τους.
Οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε δύο τμήματα του διαγωνισμού (ανοικτό και κανονικό) και σε ηλικιακές ομάδες που περιελάμβαναν μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και
Το φετινό θέμα για την ανοικτή κατηγορία του διαγωνισμού ήταν «τέχνη και ρομπότ» οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα ρομπότ που θα αντιπροσώπευε καλύτερα το θέμα.
Η επόμενη Ολυμπιάδα, 7η στη σειρά θα πραγματοποιηθεί το 2010 στις Φιλιππίνες και μεθεπόμενη το 2011 η στο Αμπού Ντάμπι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι προπονητές εκπαιδευτικοί της ομάδας Ζαραφίδης Χαράλαμπος και Χατζησάββας Βασίλης και ο αρχηγός της αποστολής Προϊστάμενος του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Βλάσης Μπονάτσος, συνεχάρησαν θερμά τους ΜΑΘΗΤΕΣ που μας έκαναν υπερήφανους με την προσπάθεια που κατέβαλαν, το ήθος τους και την άψογη συμπεριφορά τους.
Την αποστολή και την προετοιμασία της ομάδας στήριξαν από την πρώτη στιγμή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Κοζάνης, οι Δήμοι Πτολεμαΐδας και Κοζάνης καθώς και η Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας.
[+]
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Μάιος 2009, Αθήνα
Η δεύτερη ανάγνωση, της προσπάθειας των αποστολών που άξια εκπροσώπησαν τη Δυτική Μακεδονία
Στις 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο
1ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός ήταν Πανελλήνιος και τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Ήταν οι προκριματικοί της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής (World Robotics Olympiad -
WRO) για το 2009 που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην πόλη Pohang της Νότιας Κορέας.
Ο Νομός Κοζάνης συμμετείχε με δύο αποστολές των πόλεων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης και κατέκτησε τις
ΜΙΣΕΣ διακρίσεις - έξι (6) από τις δώδεκα (12) στις τέσσερις κατηγορίες του διαγωνισμού: Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και το ανοικτό τμήμα του διαγωνισμού για τα Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).
Οι
κανονισμοί του διαγωνισμού και τα
σενάρια που έπρεπε να επιλυθούν ανακοινώθηκαν αρχές του έτους. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε η πρόθεση, αλλά η απόφαση για συμμετοχή ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Τελικά η απόφαση συμμετοχής ελήφθη μόλις δύο περίπου μήνες πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αφού επετεύχθη, με τη βοήθεια των χορηγών μας, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, η κάλυψη του κόστους των μετακινήσεων και της διαμονής, ξεκινήσαμε από το ΜΗΔΕΝ να εξερευνούμε βήμα - βήμα τον άγνωστο πλην όμως συναρπαστικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Οι δύο αποστολές που αποτελούνται από Μαθητές, Φοιτητές και Εκπαιδευτικούς - Προπονητές, όλο αυτό το διάστημα κατόρθωσαν πάρα πολλά. Δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός ότι πέτυχαν το ακατόρθωτο!
Προκλήθηκαν και Πέτυχαν!
1. Να επιλύσουν τέσσερα πολύπλοκα σενάρια συνδυάζοντας: υπομονή, φαντασία, μεθοδικότητα, εφευρετικότητα, και πολύ προσπάθεια.
2. Να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα αυτόνομα ρομπότ (οχήματα) που θα έχουν δυνατότητα να επιλύουν τα αντίστοιχα σενάρια (προβλήματα).
3. Να προγραμματίσουν με χρήση οπτικού προγραμματισμού τις ενέργειες που εκτελούν τα ρομπότ με στόχο την βέλτιστη λύση. Στόχος ο καλύτερος χρόνος κάτω από δύο λεπτά με την μέγιστη ακρίβεια (ελάχιστα χιλιοστά του μέτρου).
4. Να επανασχεδιάσουν οχήματα και προγράμματα πολλές φορές όχι μόνο στο στάδιο της προετοιμασίας αλλά και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Μέχρι και την τελευταία στιγμή έπρεπε όχι μόνο να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις αλλά και να υλοποιηθούν.
5. Στις πολλές προπονητικές συναντήσεις οι ομάδες μετά από απαίτηση των μαθητών παρέμεναν στο χώρο των προπονήσεων αρκετές φορές μέχρι αργά το βράδυ.
6. Να υπάρξει έντονο το αίσθημα ότι
από κοινού εκπροσωπούμε τον ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
7. Να υπάρξει πολύ καλή διαχείριση της
Μη Διάκρισης αλλά και περισσότερο της
Διάκρισης μεταξύ των ομάδων της αποστολής μας, που αν μη τι άλλο διαγωνίζονταν όλοι για την πρώτη θέση, που θα εξασφάλιζε το εισιτήριο της συμμετοχής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό.
Το σύνολο των ομάδων που τελικά παρουσιάστηκε στο χώρο του διαγωνισμού ήταν σαράντα επτά (47) και πραγματικά σε όλες αξίζουν συγχαρητήρια γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση η φάση της προετοιμασίας.
Έμοιαζε με προπόνηση αθλητή των 100 μέτρων που προπονείται χρόνια για να βρεθεί στον στίβο λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Μόνο που στο διαγωνισμό μας, η διάρκεια της προετοιμασίας ήταν περίπου δύο μήνες και ο χρόνος πάνω στον στίβο, λιγότερο από
δυο (2) λεπτά.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συμμετοχή μιας ομάδας, ήταν ένας άθλος. Αυτό εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από το πόσες ομάδες παρουσιάστηκαν στο χώρο του διαγωνισμού και
ποια σχολικά συγκροτήματα ή Α.Ε.Ι εκπροσωπήθηκαν.
Ακολουθεί η τελική κατάταξη των ομάδων. Μετά το όνομα της ομάδας εμφανίζονται οι βαθμοί που συγκεντρώθηκαν και ο χρόνος σε λεπτά - δευτερόλεπτα που ήταν και το κριτήριο κατάταξης σε περίπτωση ισοβαθμίας (παρουσιάζονται μόνο οι ομάδες των αποστολών του Ν. Κοζάνης).
ΛΥΚΕΙΟ
1. | 1ο ΕΠΑ.Λ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ | 120 | 1.01
|
| Δημήτριος Αδαμίδης
|
| Χρήστος Παπαδόπουλος
|
2. | 1ο ΕΠΑ.Λ. ΚΟΖΑΝΗΣ | 120 | 1.08
|
| Εμμανουήλ Ι. Ελευθεριάδης
|
| Βασιλική Κ. Μπαγκατζούνη
|
| Τριαντάφυλλος Πρ. Μπαλτζής
|
4. | 3ο ΕΠΑ.Λ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ | 100 | 0.59
|
| Χρήστος Ν. Ζουρνατσίδης
|
| Αθανάσιος Στ. Ντένας
|
5. | Σ.Ε.Κ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ | 100 | 1.06
|
| Δημήτρης Χρ. Παπαγεωργίου
|
| Βασίλης Κ. Παπανώτας
|
6. | 2ο ΕΠΑ.Λ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Α | 80 | 0.56
|
| Αναστάσιος Π. Κοσμίδης
|
| Κωνσταντίνος Δ. Σιακάτης
|
| Ευάγγελος Θ. Τσάλκος
|
| Ντένης Η. Γκουλαξίδης (Προπονητής της ομάδας)
|
7. | PLAKOS RACING - 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης | 80 | 1.14
|
| Ιωάννης Ε. Πλακοπίτης
|
| Ιορδάνης Κ. Γκόγκος
|
9. | 2ο ΕΠΑ.Λ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Β | 70 | 1.00
|
| Κλεάνθης-Σάββας Σπ. Ανδρεάδης
|
| Θεοχάρης Κ. Μουστάκας
|
| Ελεύθεριος Π. Χαραλαμπίδης
|
12. | SAICOLEGO - 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης | 30 | 0.26
|
| Χαρίσιος Π. Ασβεστάς
|
| Μιχαήλ Αθ. Νιάκας
|
13 - 19. | LEGOLES - 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης
|
| Κων/νος Π. Αβραμίδης
|
| Κων/νος Γ. Τσέπουρας |
ΓΥΜΝΑΣΙΟ
2. | 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Α' | 30 | 2.00
|
| Αλέξης Γ. Σιδηρόπουλος
|
| Δημήτρης Γ. Τσιλφίδης
|
| Γιάννης Β. Χατζησάββας
|
4. | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Β' | 20 | 1.47
|
| Αφροδίτη Χ. Γκέρτση
|
| Αναστασία Χ. Ζαραφίδου
|
| Ειρήνη Στ. Κοκκινίδου |
ΔΗΜΟΤΙΚΟ
2. | 9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ | 100 | 1.48
|
| Κυριακή Χ. Ζαραφίδου
|
| Νίκος Γ. Τσαχουρίδης
|
3. | SOURDOLEGOLES | 80 | 0.41
|
| Ηλέκτρα Η. Σβώλη (1ο Δημοτικό Κοζάνης, Γ. Κονταρή)
|
| Αθανάσιος Γ. Τσακιλτζίδης (Δημοτικό Χαραυγής)
|
| Σοφία Γ. Τσακιλτζίδου (Δημοτικό Χαραυγής) |
SO YOU THINK YOUR ROBOT CAN DANCE!
για συμμετέχοντες γεννημένους πριν από 1/1/1991
ΣΕΙΡΑ | ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ | ΠΟΝΤΟΙ
|
3. | Α.Π.Θ. (με την αποστολή της Πτολεμαΐδας) | 404
|
| Ελένη Καλλίνη
|
| Αποστόλης Β. Χατζησάββας |
Οι
προπονητές - εκπαιδευτές της αποστολής της Πτολεμαΐδας:
- Αλεξιάδου Ι. Ζαφειρούλα, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, Υποδιευθύντρια
- Γκέκας Κ. Βασίλης, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Υπ. Σχολικής Βιβλιοθήκης
- Γκέκας Ι. Νεκτάριος, Εκπαιδευτικός 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Τεχνικός Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Γκουλαξίδης Η. Ντένης Μαθητής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Γοτουχίδης Π. Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός 3ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
- Ζαραφίδης Κ. Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Παπαγεωργιάδου Η. Σοφία, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Τεχνικός Υπ. Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας
- Σακοράφας Στ. Νικόλαος, Εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, Τομεάρχης 2ου Σ.Ε.Κ.
- Χατζησάββας Απ. Βασίλης, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας
Οι
προπονητές - εκπαιδευτές της αποστολής της Κοζάνης:
- Σουμέλα Κ. Ατματζίδου, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης, Υποδιευθύντρια 1ου Σ.Ε.Κ. Κοζάνης
- Κωνσταντίνος Γ. Σωτηρόπουλος, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης, Υπ. Εργαστηρίων Πληροφορικής
- Γρηγόριος Κ. Τσακιλτζίδης , Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης
Εκ μέρους όλων των συντελεστών, πολλά μπράβο στους
ΜΑΘΗΤΕΣ που μας έκαναν υπερήφανους με την προσπάθεια που κατέβαλαν, το ήθος τους και την άψογη συμπεριφορά τους. Όλοι οι υπόλοιποι, κάναμε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας σε όλους τους συντελεστές καλή δύναμη στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο όπου και θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην πόλη Pohang της Νότιας Κορέας.
Σχετικά Links:Προετοιμασία,
Υποδοχή Δήμος-1 Υποδοχή Δήμος-2